Форумът

A+ A A-

Попарата, която надробят ще трябва ние да я сърбаме...

( 0 Гласа ) 

Васко НачевПредставителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около позицията, че правителството трябва да възобнови преговорите с „Газпром".


„Очевидно ще трябва да се обърнем към тях", е отговора на МЕ.


Чудесно, но:


1. Бизнесът и Ванчето Григорова да кажат, каква е според тях оптималната цена, която те очакват, или могат да понесат? И оптимална спрямо какво?


2. На каква цена те смятат, че Газпром би ни доставил газа през м. септември при вариант, че TTF (Нидерландската борса) днес е някакви си 569 лв/MWh.


3. Защо този бизнес не се интересува каква е причината, за да не получаваме днес пълните количества азерски газ по цената на дългосрочния договор? Само 1/3 от него е на цена от 30 евро/MWh, останалите 2/3 са на цена от TTF минус 20 евро/MWh? И не, не е причината в липсващия все още интерконектор с Гърция!!!


4. Дали същите тези искащи си руския доставчик си дават сметка, че всякакви разговори с Газпром извън това, което прави Булгаргаз от 27 април до момента, водят само и единствено към наливане вода в мелницата на Газпром и влошаване на нашата позиция при евентуален арбитраж?


5. Ще декларира ли бизнеса, който иска компенсация, че няма да включва пазарната цена на газа при ценообразуването на произвежданата от него продукция, а компенсираната такава?


6. Бизнесът иска евентуални компенсации да бъдат раздавани на калпак, или само след представяне на финансов модел от страна на искащите?


Най-вероятно разговорите с Газпром ще са безрезултатни. Преговарящите ще получат звучен шамар от Кремъл. Лошото е, че те след по-малко от два месеца те си отиват, но попарата, която надробят ще трябва ние да я сърбаме...

 

 

 

 

 

 

Още от същия автор

Последни от БлогЪ

Не е разрешено използването на съдържание от сайта в телевизионни програми, печатни и електронни издания и други без съгласието на автора или главният редактор на сайта - Мария Шахъмова.
Съдържание от сайта може да бъде използвано само за лична, образователна и некомерсиална цел при спазване на посочените условия.
2014 ФорумЪт All rights reserved.